next event
search
“GLORY was me zelfs vergeten op te halen voor het evenement!” Interview met Sem SchiltBron foto:

“GLORY was me zelfs vergeten op te halen voor het evenement!” Interview met Sem Schilt

Dec 8, 2014 De meest succesvolle zwaargewicht kickbokser ooit is zonder twijfel Sem Schilt. Niet alleen won hij de K-1 Grand Prix 3 keer achter elkaar (2005, 2006 en 2007) en ook nog eens in 2009, maar ook won hij de Glory 2012 Heavyweight Grand Slam. Daarnaast heeft Schilt meerdere titels in Pancrase en is hij actief geweest in de UFC. Inmiddels is Schilt gestopt en richt hij zich op zijn eigen sportschool. Mixfight zocht ‘Hightower’ op voor een interview.

Sem hoe is het leven na zo'n succesvolle carrière, heb je ook last van het zo genoemde zwarte gat?

“Met mij gaat het prima. Nadat ik in 2012 Glory Grandslam kampioen ben geworden heb ik als vijfvoudig wereld kampioen heb niets meer te bewijzen voor niemand. Glory heeft mij teleurgesteld in de manier waarop dingen zijn afgehandeld.”

 

“De meeste mensen weten niet dat de organisatie van Glory mij voor de Grandslam in 2012 zelfs is vergeten op te halen in het hotel waar wij zaten. Wij zijn toen op eigen kosten naar de venue gereisd en kwamen net voor mijn partij aan. Na de partij tegen Gokan Saki wees de scheidsrechter Gokan Saki aan als winnaar terwijl ik gewonnen had. Er was een afterparty waar ik niet eens voor was uitgenodigd. Later is daar wel excuus voor aangeboden, maar niemand begrijpt waarom dit is gebeurd.”

 

Waarom ben je eigenlijk gestopt als vechtsporter?

“Ik heb begin 2013 last gehad van een hartritme stoornis. Voor mij was dit een teken om iets anders te gaan doen.”

 

Waar hou je je nu mee bezig?

Het sportcentrum Health & Budo runde ik al vanaf 2008. Eind 2013 heb ik een pand aangeschaft om daar samen met Dave Jonkers een vechtschool in te beginnen. Samen met Frederico Lapenda was het idee ontstaan om een Fight Game Academy op te richten. Een vechtschool waar alle gevechtsporten worden gerespecteerd en waar wordt onderwezen in het vechtspel als instrument voor persoonlijke ontwikkeling.”

 

“Hoewel ik graag had gezien dat fitness en vechtsport samen zouden moeten gaan is er toen gekozen om uit te bereiden en de vechtsport eerst op een nieuwe frisse manier te manifesteren. Zodat vechtsporten toegankelijk wordt voor een bredere doelgroep. Het steekt mij dat de onderdelen uit de vechtsport worden vermarkt als fitness terwijl, als er op een goede manier vechtsport gegeven wordt, dat er allemaal al in zit. Denk aan tai-bo, body combat,bootcamp, crossfit, insanity, yoga, pilatus, kick-fit. Dit zijn in mijn ogen allemaal onderdelen die uit de vechtsport zijn geboren.”

 

“Begin 2014 heeft Dave Jonkers aangegeven dat hij het sportcentrum zelf weer wil gaan runnen en niet mee te willen doen in de Fight Game Academy. Begin augustus dit jaar zijn de deuren geopend van de Fight Game Academy Semmy Schilt in Zuidlaren. Het school kickboksproject loopt goed, dit is nu het tweede jaar. Om dit door te blijven zetten  moeten daar nu sponsoren voor worden gezocht. Zelf geef ik weer les in Jeugdkickboksen, kickboksen pak af en toe weer een karate les op.  Met mijn familie gaat het goed. wat wil je nog meer?”

 

Wat vind je van de ontwikkelingen bij Glory? Vind je dat je wordt gewaardeerd als kampioen??

“GLORY is nu bezig met het veroveren van Amerika dat doen ze goed, maar in Amerika moet het publiek nog wel worden opgevoed qua kickboksen vind ik. Misschien is dit wel de juiste weg om het kickboksen smetvrij te krijgen. Of ik gewaardeerd wordt door GLORY? Daar merk ik in ieder geval niets van.”

 

 

Wie is in jou ogen op dit de beste ‘pound for pound’ vechter in Glory?

Zou ik zo niet weten. Het nivo is aardig gelijk en bij elke wedstrijd is er in mijn ogen geen duidelijke favoriet die er echt bovenuit steekt.

 

In het nieuws kwam dat 80% van de vechters verboden middelen gebruikt. Wat vind jij ervan, heb je zelf ook gebruikt?

“Remy Bonjaski heeft aangegeven in een interview dat er steroïden zou worden gebruikt en dan wel 80% van de vechters? Dat vind ik nogal wat, wie dan? En wat dan, vraag ik mij dan af.  Zelf heb ik wel naast gewone Hollandse kost Creatine en Amino's gebruikt. Ik geloof dat je toch de juiste mentaliteit nodig hebt. Mijn ervaring is dat als de echte pijn komt, je niets meer heb aan middeltjes dan blijft het echte vechtersmentaliteit en de wil om te winnen over.

 

 

Zou je voor fans op Mixfight.al je titels  van zowel karate etc eens willen noemen.

 

1 x Europees kampioen Ashihara Karate

2 x Hokutoki DaiDoYuko kampioen 

3 x King of Pancrase

Pride top 10 contender

UFC contender

4 K-1 GP winner

3 x K-1 Super Haevyweigt Champion

1 x GLORY Grandslam 16 man tournament winner

1 x  GLORY Super Heavyweight Champion

 

Badr Hari wordt vaak K1 kampioen genoemd. Vind je het niet jammer dat jij niet de publiciteit krijgt die Badr Hari ook krijgt?

“Badr Hari kan zeker een goede kickbokser zijn. Ik ben viervoudig K-1 Kampioen. De publiciteit die hij krijgt voor het kickboksen met wat hij doet, vind ik een goede marketing truc. Ikzelf zit daar niet op te wachten. Wel vind ik het jammer dat Jeroen Pauw een interview heeft met "alle" kickboks grootheden en dat ik daar dan niet eens genoemd wordt. 

 

Hoe bevalt het gezinsleven? Je hebt ook een zoon Maicon, wordt het een voetballer of vechter?

“Nu zijn wij  druk met de Fight Game Academy en stoppen daar veel tijd in. Mijn vrouw geeft les in Zumba, Maicon heeft zijn eigen speelkamertje en als hij zin heeft doet hij mee met judo, karate of jeugd kickboksen. Op dit moment denk ik dat hij ingenieur met een vechtersmentaliteit wordt.
 

 

Wat is je favoriete martial arts website?

“Als ik iets wil opzoeken van een gevecht of iets over vechtsport kijk ik meestal eerst op Mixfight.com”




REACTIES