next event
search
'Nederland verdient de Grand Prix judo'Bron foto:

'Nederland verdient de Grand Prix judo'

Feb 13, 2017 De Internationale Judo Federatie (IJF) is verheugd dat Den Haag de komende vier jaar het decor zal zijn voor een prestigieus grandprixtoernooi. "Judo is een van de topsporten in Nederland, met een groot verleden en veel goede resultaten. Nederland verdient dit evenement", zegt IJF-voorzitter Marius Vizer.

De Nederlandse judobond JBN tekende zondag in Parijs een overeenkomst met de internationale judofederatie. Van 17 tot en met 19 november is de première van het toernooi. Het nieuwe sportcomplex in het Zuiderpark zal als strijdtoneel dienen. Circa zeventig landen, goed voor in totaal bijna 450 judoka's, zullen daar op de mat verschijnen.

De toekenning van het evenement aan Den Haag betekent dat Nederland voor het eerst in zes jaar weer een groot judotoernooi zal huisvesten. Den Haag stond te dringen om het toernooi binnen te halen. "U weet dat wij het WK hockey en het WK beachvolleybal gehad hebben en dat komend jaar de Volvo Ocean Race in onze stad finisht. Het leek ons gepast nu ook iets te doen aan de vechtsporten", zegt Rabin Baldewsingh, wethouder Sport van Den Haag.

Het grandprixtoernooi in Den Haag is onderdeel van de IJF World Tour, waarmee punten zijn te verdienen voor kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio in 2018.

De laatste keer dat in Nederland een groot internationaal toernooi werd gehouden was in 2011. Toen wonnen Dex Elmont, Anicka van Emden, Edith Bosch en Henk Grol goud op de Grand Prix van Amsterdam.

IJF-voorzitter Vizer meent dat het Haagse toptoernooi het judo een extra impuls kan geven. "Ik hoop dat we hiermee een nieuwe dynamische periode voor het Nederlandse judo zullen inluiden."

Bron: http://nos.nl/artikel/2157902-nederland-verdient-de-grand-prix-judo.html




REACTIES