next event
search
TRIBUTE TO GINTY VREDE: Ginty in SurinameBron foto: Chris van der Meijde

TRIBUTE TO GINTY VREDE: Ginty in Suriname

Jan 28, 2018 TRIBUTE TO GINTY VREDE - terugblik uit december 2007 toen Ginty Vrede in Suriname vocht

 

Vandaag 28 januari 2018 is het tien jaar geleden dat Ginty Vrede onverwacht overleed. Ter herinnering hier aan hebben we daarom deze maand enkele artikelen ter nagedachtenis geplaatst aan Ginty Vrede. In de maand voor zijn overlijden was Mixfight.com close betrokken bij Ginty’s carrière. Al eerder deze maand zagen we een terugblik van Mixfight verslaggever / fotograaf Harmen Bakker die in Las Vegas er bij was toen Ginty Vrede op 12 januari 2008 zij laatste wedstrijd vocht waarin hij wereldkampioen Muaythai werd bij de WBC.

 

In dit verslag blikken we terug met Mixfight verslaggever / fotograaf Chris van der Meijde die eind december erbij was toen Ginty Vrede terug was in zijn moederland Suriname om op kerstavond 24 december 2007 te vechten op het ‘Return of the King’ gala in Suriname.

 

GOLDEN ERA

Je moet erbij zijn geweest in die tijd om te weten en aan te voelen hoe die gala’s, maar ook de hele atmosfeer er om heen, was in Suriname toen met die grote gala’s. Vechters werden op het vliegveld opgewacht door tv ploegen, met limousine vervoerd vanaf het vliegveld en overal werden de vechters aangesproken om op de foto te gaan. De vechters doken overal op de Surinaamse tv, radio en in de kranten. Het land was echt compleet in de ban van het Thaiboksen toen als er weer zo een gala was.

Het tweede deel van het vorige decennium kan echt gezien worden als de ‘Golden Era’ van het Kickboksen (of zo als ze het in Suriname noemen, Thaiboksen) in Suriname. Het was een tijd dat de mannen van Slamm, Mike Polanen en Milton Felter, met hun shows de NIS uit hun voegen deed barsten. En dat was natuurlijk ook niet zo maar. Als je nu terugkijkt welk een grote vechters in die jaren de ring betraden op deze gala’s in Suriname duizelt het je gewoon van de grote namen. Tyrone Spong, Andy Souwer, Marco Pique, Brian Lo-A-Njo, Rodney Glunder, de Thaise kampioen Samranchai, Vincent Vielvoye, Ashwin Balrak, Anthony Kane, Thomas Hron, Ryan Simson, Lloyd van Dams, Furdjel de Windt, Redouan Cairo, Ismael Londt, Fred Sikking, Ilona Wijmans, Viktor Kuku, Filip Verlinden, Jason Wilnis, Jaffhar Wilnis, Nieky Holzken, Denise Kielholtz, Errol koning, Hesdey van Assen, Jemyma Betrian, Leroy Kaestner, de UFC kampioenen Germaine de Randamie en Joanna Jedrzejczyk en Surinaamse talenten als Jairzinho Rozenstruik, Anthony Neykrui en Andy Ristie wisten hier naam te maken. En dit is nog lang niet de gehele lijst vechters die in Suriname in actie kwamen.

 

RETURN OF THE KING 2 

In de bovenstaande ambiance was het dat Ginty in Suriname vocht toen. En het was ook nog eens dat hij voor het eerst sinds jaren weer terug was in zijn moederland. Het was toen het tweede gala. In augustus was er het eerste gala geweest genaamd ‘The Return of the King’, genoemd naar Tyrone Spong die de bijnaam ‘King of the Ring’ heeft. Dit evenement had Suriname op zijn kop gezet. Die tweede versie waar Ginty vocht is denk het drukst bezochte evenement in die sporthal ooit. De zaal barste uit zijn voegen, mensen zaten op de trappen, stonden op de omheiningen en buiten stonden er nog rijen voor kaartjes. Dat kwam vooral doordat Anthony Kane de lokale held Angelo Simson op niet mis te verstaande wijzen had uitgedaagd. Het leek wel of heel Suriname hier bij wou zijn. Op dit gala was er natuurlijk die clash tussen Anthony Kane en Angelo Simson maar ook namen als Tyrone Spong, Rodney Glunder, Brian Lo-A-Njoe, Ilona Wijmans, Andy Ristie, Thomas Hron, Ashwin Balrak, Anthony Neykrui, Errol koning en natuurlijk Ginty Vrede VS Slavo Pulogic.

 

NORTH RESORT

Uniek was dat de vechters altijd ruim van te voren aanwezig waren. Het gala was toen op 24 december maar op 16 december werden de meeste al naar Suriname gevlogen. Tijdens het eerste gala zaten de vechters in het drukke gebied bij het Torarica hotel zaten waren ze bij de tweede editie naar het rustigere Paramaribo noord gevestigd in het North Resort. De vechters zaten hier allemaal bij elkaar en het was wellicht daarom dat er een hechte hegemonie elke keer ontstond tussen alle aanwezigen. Surinaamse vechters en tegenstanders. Het was bijna een grote familie na een aantal dagen. Ook Ginty genoot van deze goede sfeer. Zo stond hij rustig te poolen met zijn tegenstander Slavo Pulogic in aanloop naar het gala. Op een gegeven moment moest ik beide heren dan ook op de foto zetten voor zo een staredown waar men even boos naar elkaar moet kijken. Beide heren kregen dit echter niet voor elkaar. Beide lagen steeds plat van het lachen. Een heerlijk ontspannen sfeer. Maar vergis je er niet in. Een paar dagen laten zette beide heren en beukpartij neer en sloeg Ginty zijn tegenstander Slavo de ring door en versloeg hem op KO.

 

OP DE BROMMER

Suriname is Suriname en wachten lijkt hier soms wel een soort nationale volkssport. Zo ook de vechters als ze naar de sportschool werden gebracht en opgehaald met een bus. De groepen voor de trainingen waren in tweeën gesplitst zo dat niemand tegelijk met zijn tegenstander hoefde te trainen. De buschauffeur had zeeën van tijd om dit te doen. Maar toch presteerde hij het toch bijna altijd te laat te komen. En dan vaak ook niet een paar minuten.

Op een dag stond iedereen weer te wachten op de bus voor Boni Gym waar men de training had afgewerkt. Op een moment zagen we Ginty op een oud brommertje voorbij scheuren. Waarschijnlijk ergens van wat lokale jongens geleend. Op een moment komt Ginty er weer aan rijden. Nu echter vol gas kwam hij er aan scheuren. Bleek dat hij een straat hond had laten schrikken of zo die luidt blaffend achter hem aan kwam en Ginty niet wist hoe snel hij weg moest komen. Dit uiteraard tot groot genoegen van iedereen die allemaal plat van het lachen lagen.

 

WHITE BEACH

Een heerlijk uitje was ook naar White Beach. Een zwem oord aan de Suriname rivier met een wit strand. Vandaar die naam. Maar volgens mij had men het ook Piranha Beach kunnen noemen. Je kon tot je middel het water in en dan loop je tegen een hek aan in het water tegen de piranha’s. Hier had iedereen een heerlijk relaxte dag met elkaar. Ginty lag hier veel lekker lui in een hangmat en veel te dollen met allerlei gasten. Aan het eind van de dag hadden we een heerlijk etentje met zn allen. Ginty wist hier de lachers wederom op zijn hand te krijgen door te dollen aan tafel. Onder ander met een gebraden kip in zijn mond.

 

SCHEIDSRECHTER

Tijdens een training waren een aantal kinderen aan het kijken die het wel mooi vonden wat ze zagen. Na de training liet Ginty die jochies ook trainen en hield zelfs wedstrijdjes met zich zelf als scheidsrechter. Geweldig om te zien hoe hij liep te dollen met die kinderen. Maar ook met volwassenen. Zo ging hij op de foto met Bart Hagendoorn in een pose alsof hij hem KO sloeg.

Maar ondanks al deze lol was het ook serieus en keihard trainen. En ja de wedstrijd was zoals bijna al zijn wedstrijden. Hij sloeg zijn tegenstander als een soort kickboks versie van Mike Tyson door de ring en won op KO.

 

Een fantastische tijd en dan vlieg je op 1e kerstdag terug naar Nederland en het laatste waar je dan aan denk dat een maand later zoiets vreselijks gebeurt.  
REACTIES

DE LAATSTE VIDEO'S

meer video's
Jones vs Cormier 3 Extended Promo | THE COMPLETE RIVALRY | “Hate Runs Deep”
 

Jones vs Cormier 3 Extended Promo | THE COMPLETE RIVALRY | “Hate Runs Deep”

Trailers en Promo's MMA 
Jon Jones and Daniel Cormier picked up where they left off with some epic trash talk, will we see Jones vs Cormier III in 2019? Take a look at this cool promo
16 January 2019 / door Kevin bekijk
Fight Night Brooklyn: TJ Dillashaw - I will be Known as the Belt Collector
 

Fight Night Brooklyn: TJ Dillashaw - I will be Known as the Belt Collector

MMA 
Bantamweight champion TJ Dillashaw looks to join the short list of fighters that have held two belts at the same time when he goes down in weight to face flyweight champion Henry Cejudo...
16 January 2019 / door Kevin bekijk
Fight Night Brooklyn: Henry Cejudo - I Will Take TJ's Soul
 

Fight Night Brooklyn: Henry Cejudo - I Will Take TJ's Soul

MMA 
Henry Cejudo has some strong words for TJ Dillashaw ahead of their showdown on Jan 19!
16 January 2019 / door Kevin bekijk
Bellator 214: Fedor vs. Bader
 

Bellator 214: Fedor vs. Bader

Trailers en Promo's MMA 
Fedor vs. Bader are headed to the Heavyweight World Grand Prix Finals. Don't miss the epic match up January 26th, on Paramount Network!
6 January 2019 / door Kevin bekijk
ONE Official Trailer | ONE Championship Begins 2019 With A Bang
 

ONE Official Trailer | ONE Championship Begins 2019 With A Bang

Trailers en Promo's MMA 
ONE Championship kicks off 2019 with another huge show, returning to Jakarta, Indonesia for ONE: ETERNAL GLORY! Expect fireworks in the main event when new ONE Strawweight World Champion...
3 January 2019 / door Kevin bekijk
UFC 232: Fight Motion
 

UFC 232: Fight Motion

HIGHLIGHT: MMA 
Take a slow motion trip back through some of the most exciting moments of UFC 232.
3 January 2019 / door Kevin bekijk