next event
search
Vechtsport omarmt maatregelen voor betere regulering full-contact vechtsportsectorBron foto:

Vechtsport omarmt maatregelen voor betere regulering full-contact vechtsportsector

Jun 25, 2015 AMSTERDAM - Een grote afvaardiging uit de vechtsportwereld heeft de maatregelen bekrachtigd om te komen tot een beter gereguleerde full-contact vechtsportsector. Een van de belangrijkste maatregelen is het aanstellen van een vechtsportautoriteit. Met deze maatregelen zet de sector een grote en belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van de full-contact vechtsporten en het verbeteren van het imago.


Full-contact vechtsporten (Kickboksen, Muay Thai en Mixed Martial Arts) kunnen zich verheugen in toenemende populariteit en een groeiend aantal beoefenaars. Helaas komen vechtsporten nog te vaak negatief in het nieuws vanwege ongeregeldheden en incidenten. Het ministerie van VWS heeft NOC*NSF daarom gevraagd om samen met de vechtsportorganisaties te komen tot een veilige, gereguleerde en goed georganiseerde full-contact vechtsportsector. Dit heeft geleid tot de volgende maatregelen, die vandaag tijdens het symposium door de full-contact vechtsportsector zijn omarmd:

1. Instellen van een vechtsportautoriteit
2. Ontwikkelen en invoeren van een keurmerk voor vechtsportscholen
3. Ontwikkelen en invoeren van een richtlijn voor vechtsportevenementen
4. Invoeren van uniforme maatregelen ter bevordering van de veiligheid van vechtsporters
5. Ontwikkelen en invoeren van een licentiesysteem voor stakeholders in de vechtsportsector
6. Ontwikkelen en implementeren van lokaal beleid voor full-contact vechtsporten
Minister Schippers opende het symposium met een toespraak waarin zij aangaf dat vechtsport een grote emanciperende werking kan hebben en een bindende rol kan spelen. Het kan het verschil maken in een mensenleven.

Aan het einde van het symposium ontving Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en tevens voorzitter van de stuurgroep ‘Regulering full contact vechtsport’ als symbool voor de toekomstige eenheid in deze sector een belt van K-1 kampioenen Ernesto Hoost, Sem Schilt, Remy Bonjasky, Peter Aerts en Glory Heavyweight Champion Rico Verhoeven.

Minister Schippers: “Nu komt het er op aan. Klaar met praten, nu komt het aan op doen. Op keuzes maken. We zijn klaar met onenigheid, met criminaliteit, met de versnippering, het maakt de sport kapot. We willen professionaliseren, volwassen worden en we willen dat deze snel groeiende sport eerlijk, netjes en schoon is. Sta op als 1 team voor uw sport. En laat iedereen zien hoe mooi het is en wat het voor mensen kan betekenen.”

Burgemeester Van der Laan: “De maatregelen uit het Plan van Aanpak zijn tot stand gekomen in samenwerking met de branche. Dit is erg belangrijk voor de vechtsportsector en ook een bijzonder moment. Het laat echt zien dat het de vechtsportsector menens is en dat men wil werken aan het verbeteren van de sector in samenwerking met de overheid.”

Ernesto Hoost, viervoudig K-1 kampioen: “Het is fantastisch om vandaag tijdens het symposium te ervaren dat er binnen de full-contact vechtsportsector zoveel draagvlak is voor deze maatregelen. En het is ook mooi om te zien dat de vechtsportwereld en de overheid in de afgelopen twee jaar tot elkaar zijn gekomen, met elkaar in gesprek zijn én samenwerken om te komen tot een goed gereguleerde vechtsportsector.”

Marloes Coenen, drievoudig wereldkampioene MMA en eigenaar van vechtsportschool R-Grip: “Martial arts zoals kickboksen en MMA zijn goed voor de motorische en sociale ontwikkeling van kinderen en zorgen ervoor dat mensen een leven lang fit blijven. Ten minste als deze goed worden onderwezen. Daarom vind ik het belangrijk dat er een keurmerk voor vechtsportscholen komt. Daarnaast is het mijn droom dat er kwalitatief hoogwaardige vechtsportevenementen plaatsvinden op toplocaties in ons land. Met de ontwikkelde maatregelen ben ik ervan overtuigd dat we de vechtsportsector de identiteit en het imago kunnen geven die het in zich draagt. En daar zet ik mij graag voor in.”



Bron: http://www.nocnsf.nl/nieuws/corporate-nieuws/vechtsportwereld-omarmt-maatregelen-voor-betere-regulering-full-contact-vechtsportsector




REACTIES