next event
search
Die andere bronzen medaille op de Olympische spelen 2008 Bron foto:

Die andere bronzen medaille op de Olympische spelen 2008

Aug 5, 2015 Ronda Rousey, de huidige UFC kampioene en nog steeds ongeslagen in haar MMA carriere, is van oorsprong een judoka. Dat is bij het grote publiek bekend. Wanneer Rousey wordt aangekondigd dan wordt er steevast bij verteld dat ze de bronzen plak won tijdens de Olympische spelen in 2008. Een prestatie van formaat en Rousey is daar dan ook terecht trots op. Wat het Nederlandse MMA publiek misschien niet weet, is dat er tijdens die Olympische spelen nog een bronzen medaille te verdienen viel. Er zijn immers altijd twee derde plekken en dus ook twee bronzen medailles te verdienen. Maar wie won die andere bronzen medaille?
Die andere bronzen plak werd binnen gesleept door een judoka die meerdere plakken wist te behalen op verschillende Olympische spelen (2 bronzen plakken en een zilveren plak), in 2004, 2008 en 2012. Daarnaast meervoudig Europees kampioen en wereldkampioen. Inmiddels is ze gestopt met judo, de Nederlandse topjudoka Edit Bosch. Bosch was verantwoordelijk voor het verlies van Rousey op de Olympische spelen in 2008 in Peking. Al na een paar minuten wist Bosch de partij te winnen met een ipon, een vol punt waarmee de wedstrijd in een keer is afgelopen. Een worp van Rousey werd overgenomen door Bosch, die Rousey vol op haar rug liet belanden. 

Bosch nam het hierna op in de halve finale tegen de latere kampioene Masae Uno en verloor de partij op punten. Hierna vocht Bosch direct om de derde plek en won weer op ipon. Rousey knokte zich via de herkansingen terug en mocht uiteindelijk voor de derde plek vechten. Zoals bekend won Rousey en deze prestatie, de bronzen medaille op de Olympische spelen, is het visitekaartje geworden van de Amerikaanse. Die andere bronzen medaille ligt in Nederland, bij Edit Bosch.



REACTIES