Badr Hari veroordeeld tot twee jaar
Oct 29, 2015 Vandaag was de uitspraak in de zaak Badr Hari. Het Amsterdamse gerechtshof heeft hem veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Naast de celstraf moet hij ook een schadevergoeding betalen van 45.000 euro waarvan 37.326 euro naar Koen Everink zal gaan.
Hari die vorig jaar nog een straf kreeg van 1,5 jaar en 6 maanden voorwaardelijk krijgt dus nu in hoger beroep een zwaardere straf. Zowel de verdediging als de aanklager gingen in hoger beroep en met deze hoger straf lijkt de aanklager de winnaar te zijn.
Hari werd wel vrijgesproken voor de mishandeling van zijn ex-vriendin Rosa M. en ook vechtpartij in club Blinq kon volgens het hof niet overtuigend worden bewezen. Hoewel Badr geruime tijd in voorarrest heeft gezeten zal dit van zijn straf worden afgetrokken worden maar zal hij naar waarschijnlijk toch nog een aantal maanden moeten zitten. Wanneer en hoe lang is nog niet duidelijk.
Lees hieronder het officiële persbericht:
Hogere gevangenisstraf voor Badr Hari
Amsterdam , 29-10-2015
Badr Hari is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk wegens geweldsdelicten, waaronder de zware mishandeling van Koen Everink op Sensation White in de Amsterdam Arena in 2012. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De rechtbank had de verdachte wegens grotendeels dezelfde feiten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie stelden tegen dit vonnis hoger beroep in.
Het hof heeft de medeverdachte Ferhat Y. vrijgesproken. De rechtbank had hem ook vrijgesproken.
Het hof heeft de medeverdachte Ferhat Y. vrijgesproken. De rechtbank had hem ook vrijgesproken.
Vijf geweldsincidenten
Het hof vindt bewezen dat Hari in 2011 en 2012 vijf maal geweld tegen iemand heeft gebruikt in Amsterdamse uitgaansgelegenheden. Het gaat om één zware mishandeling, twee pogingen tot zware mishandeling en twee mishandelingen. De rechtbank sprak de verdachte eerder vrij van een poging tot zware mishandeling in Jimmy Woo, maar het hof acht dit feit wel bewezen.
Hogere straf
Het hof heeft een hogere straf opgelegd dan de rechtbank, omdat het de ernst van de feiten anders heeft gewogen. De raadsvrouw had verzocht om een gevangenisstraf die gelijk was aan het voorarrest met een werkstraf. Het hof vond dat niet toereikend gezien de ernst van het geweld en de omstandigheden waaronder dit is gepleegd. De meeste slachtoffers hebben letsel opgelopen. De enkelbreuk van Everink is nog steeds niet helemaal genezen.
Alle geweldsdelicten vonden plaats in openbare gelegenheden waar veel omstanders getuige waren. Bijna steeds was een onbeduidende woordenwisseling aanleiding voor heftig geweld door de verdachte, dat zo onverwachts kwam dat de slachtoffers zich daar niet tegen konden verweren. Dat de verdachte als professioneel kickbokser zijn fysieke overwicht heeft misbruikt ziet het hof ook als strafverzwarend.
Gevangenisstraf
De raadsvrouw heeft ook aangevoerd dat de carrière van de verdachte mogelijk in gevaar kan komen bij het opleggen van een gevangenisstraf. Het hof gaat daar niet in mee. Het vindt dat dit voor Hari een voorzienbaar risico was toen hij deze feiten pleegde. Het hof ziet in de media-aandacht evenmin een reden om geen of een lagere gevangenisstraf op te leggen. De verdachte was landelijk bekend en hij had er rekening mee kunnen houden dat het plegen van een ernstig feit zoals in de Arena de nodige media-aandacht zou opleveren. Bovendien heeft hij de media zelf actief benaderd.
Benadeelde partijen
Het hof heeft de vorderingen van de drie benadeelde partijen deels toegewezen, in totaal tot een bedrag van ongeveer € 45.000,-.