next event
search
Interview Harmen Bakker aka RichelieuBron foto:

Interview Harmen Bakker aka Richelieu

Jun 21, 2016 Harmen Bakker, aka Richelieu hier op mixfight, is een van de bekendste en meest ervaren verslaggevers / fotograven in vechtsportland. En over de afgelopen tien jaar de meest actieve verslaggever / fotograaf voor mixfight en wellicht van de gehele vechtsportwereld in Nederland. Van kleine gala’s en lokale sportscholen tot aan de meest exotische oorden als Jamaica, Las Vegas of Suriname was hij aanwezig voor zijn foto’s en verslagen. Foto’s en verslagen die buiten mixfight ook op vele andere internationale sites, bladen en kranten te bewonderen waren. En in Fightscene, het blad die hij anderhalf jaar met de ondergetekende runde.
Vandaag, maandag 20 juni, zal Harmen met zijn gezin aan een nieuw hoofdstuk beginnen als hij voor zijn werk bij de marine voor drie en half jaar naar Curaçao vertrekt. Reden om naar Den Helder te rijden om namens mixfight en vooral persoonlijk afscheid te nemen en eens een interview te doen met Harmen. En om Harmen een cadeau te overhandigen namens mixfight als teken van waardering voor al zijn inzet op deze site.

Namens mixfight met medewerking van Booster Fightgear mocht ik Harmen, die een fanatiek beoefenaar van het kickboksen is en ook diverse malen in de ring stond, een mooi set Booster bokshandschoenen en scheenbeschermers geven om op Curaçao te trainen.





Harmen, om gelijk met de deur in huis te vallen. Je gaat met je gezin voor drie en half jaar naar Curaçao. Kan je ons vertellen hoe en wat?

Zelf werk ik alweer een tijd voor Defensie (Koninklijke Marine) en na een aantal werkplekken in Den Helder kwam de kans om uitgezonden te worden naar het Caribische gebied. Misschien overbodig om te vermelden, maar de Nederlandse Antillen bestaan officieel al enige tijd niet meer. Daarvoor in de plaats is er een nieuwe constructie die we het Koninklijk der Nederlanden noemen. Dit Koninkrijk bestaat uit een viertal landen: Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Verder zijn de overige eilanden bijzondere gemeenten geworden (Saba, Sint Eustatius en Bonaire). Binnen het Koninkrijk zijn de landen autonoom, maar het moederland (Nederland) neemt Defensie en het Buitenlands beleid voor haar rekening. Zelf zal ik werkzaam zijn bij het zogenaamde CZMCARIB (Commandant der Zeemacht in het Caribische gebied) waar ik verantwoordelijk ben voor het onderhoud van onder andere de FRISC, dat zijn snelle krachtige boten die o.a. de kustwacht van Curaçao in gebruikt heeft. 






Hoe is het nu met je zo vlak voor vertrek?

Op wat kleine zaken na is het meeste papierwerk geregeld en nu is het afwachten. Binnen een paar dagen word het huis leeggehaald tbv de verhuizing en kort daarop vlieg ikzelf naar Curaçao. 



Een grote stap. Wat verwacht je er van en ook als je over drie en half jaar terug kom?

Zowel werk- als privé gezien een grote stap en kan daar nog niet veel over zeggen, dat is altijd een beetje koffiedik kijken. Ikzelf hoop dat ik na deze periode net zo'n goed gevoel zal overgehouden als de afgelopen drie jaar, waar ik aan boord van Zijner Majesteits Friesland veel gevaren heb. Curaçao en het werk daar is in meerdere opzichten een grote uitdaging, dus ik kijk er naar uit. 






Niet bang om je familie en vrienden te missen?

Nee, ben zelf niet anders gewend dan vaak lang van huis weg te zijn, en weet eindelijk niet beter. De kinderen zijn nog klein en flexibel dus verwacht eigenlijk geen heimwee. 



Het is niet te eerste keer dat je lang van huis ben. Als is het nu langer maar gaat je gezin mee. Je hebt al enkele malen een aantal maanden een missie buiten de grenzen gehad. Kun je daar wat over vertellen?

De afgelopen jaren zoals gezegd veel weggeweest, waarbij ik onder andere maanden aan boord van Harer Majesteits De Ruyter voor de kust van Somalië actief de piraterij bestreed om onze handelsroutes vrij te houden. Later een half jaar uitgezonden naar Afghanistan in een periode waarbij onze actieve inzet ophield (voor de kenners: de PvdA liet begin 2010 de missie klappen) en ik deel uitmaakte van het Force Protection element van Camp Holland. Kijk daar nog altijd zeer positief op terug. Een uitzending waar ik persoonlijk enorm veel van geleerd heb. Daarna terug in het operationele domein binnen de Koninklijke Marine gekomen, waarbij ik uiteindelijk bijna drie jaar geplaatst ben op Zijner Majesteits Friesland. In het laatste gedeelte daarvan ruim vijf maanden in het Caribisch gebied vertoeft waarbij we als eenheid meer dan 3000 kilogram pure cocaïne hebben onderschept. Voor consumptie zal deze vorm overigens een keer of zes tot acht versneden worden. Ben inmiddels van deze eenheid afgestapt en maak me op voor een plaatsing op Curaçao. 






Nu drie en half jaar Curaçao. Hoe is het daar gesteld met vechtsporten en kickboksen? Al wat op het oog om daar te trainen?

Ben nu er een aantal malen er geweest en wat opvalt is dat er genoeg talent op het eiland zit. Het is te vergelijken met Suriname in dat opzicht. Er zijn een aantal scholen, Baas Sports, Pro-Fight, Kamakura & MMA Curaçao om te trainen en het is aan een ieder om te kijken welke het beste bij je past. Een en ander is afhankelijk van de reisafstand (het verkeer op Curaçao kan echt klote zijn). Heb zelf erg positieve ervaringen opgedaan bij de twee eerstgenoemde. 





De afgelopen pak en beet tien jaar was je de meest actieve verslaggever / fotograaf van Mixfght en wellicht heel vechtsportland in Nederland. Blijf je vanaf Curaçao nog dingen doen?

Voor de echte verslagen zoals we die voorheen deden heb ikzelf ook eigenlijk geen tijd meer voor, maar nog altijd probeer ik het Forum van Mixfight te modereren en link vaak zaken door op de Facebookpagina van Mixfight die met 25.000 likes nog altijd gestaag aan het groeien is. 






Laten we eens terug gaan in de tijd. Weet je nog wat je eerste verslag was?

Mijn eerste echte verslag voor Mixfight (foto's en verslag) was the Battle under the Tower in Steenwijk medio 2006. Daarvoor plaatste ik al uitslagen en korte verslagen op onder andere Kickbox- en Fighttalk.nl, toen Mixfight nog Shooto heette.



Je hebt in de loop der jaren tig gala’s gedaan in binnen en buitenland. Laten we er drie uithalen die je toch wel als meeste bijzondere of je favoriet wil noemen?

Zonder twijfel de absolute nummer 1 voor mij was het Champions of Champions II evenement in de zomer van 2009 op Jamaica waar een enorme keur van vechters stond. Buakaw Pro Pramuk, JWP, Rayen Simson, Mosab Amrani, Marco Pique, Yodsaenklai Fairtex, Anuwat Kaewsamrit en nog vele andere toppers en dat allemaal op FMT. De locatie was geweldig in Montego Bay en de matchmaking ongeëvenaard. Dit is tevens het gala waar de controversiële partij plaatsvond tussen Tyrone Spong en Nathan Corbett. Verder vond ik de Suriname evenementen van Slamm!! uniek in meerdere opzichten, omdat we daar als team enorm mee bezig waren en dat hield niet op bij enkel en alleen een verslagje maar kan me nog goed herinneren dat ik de ring voor het Soema na Basi evenement met extra onderplanken verstevigde omdat de lokalen niet hadden gerekend op de zware jongens: Welboren en Londt. Die dachten dat de vechters allemaal van het gewicht waren van de Super Suri Thaiboxing Cup (-70). Als laatste evenement toch wel de WBC titelpartij tussen de La Rosario en Ginty Vrede in Las Vegas in 2008. Achteraf uniek aangezien Vrede niet lang erna overleed aan een hartstilstand en La Rosario jaren later het leven liet. Vind het bijzonder dat ik één van de weinigen ben die deze partij, samen met Mike en Harry destijds live gezien hebben. Vrede was een groot talent. 







Als je drie partijen nog eens naar voren wil halen waar je bij was. Welke zou je dan willen noemen?

Een van de partijen die mij afgezien van de drie eerder genoemde evenementen echt bij is gebleven is de match tussen Fabio Pinca en Bovy Sor Udormsorn in het voorjaar van 2009 te Parijs. Samen met Mike, Milton, Mussie en Chris er een aardig roadtrip van gemaakt en ik raad iedereen aan om deze partij eens op Youtube te bekijken; all out WAR. Maar de sfeer tijdens het Les Stars Du Ring evenement was echt mooi. Verder kijk ik liever naar het verleden zoals het S-1 toernooi in Thailand waar JWP dikke partijen vocht, stuk voor stuk klassiekers. 



Heb je zelf nog vechters waar je fan of gecharmeerd van ben?

Pfff, zijn er aardig wat. Voor mij hebben alle vechters die op FMT willen vechten in ieder geval een streepje voor en een aantal namen zullen voor de mensen die relatief nieuw zijn niet bekend klinken, maar zijn zeker de moeite waard om eens te bekijken op Youtube; Jean Charles Skarbowski, Mustafa Dede, Ramon Dekkers, Ilya Geulleame, JWP, Liam Harrison, Marco Pique, Fabio Pinca, Mohamed Khamal, Samranchai 96Penang en Andy Souwer 






Niet alleen als fotograaf en verslaggever ben je aktief in de sport. Zelf train je ook nog steeds fanatiek en in het verleden heb je nog zelf in de ring gestaan?

Klopt, ondanks het gegeven dat ik wel eens voor keyboardwarrior ben uitgemaakt, ben ik één van de weinige actieve verslaggevers die ook daadwerkelijk zelf in de ring heeft staan en zelf traint. In 2001/2003 heb ik voor mijn eerste sportschool Challenger Gym een zevental partijen gedraaid. Daarna nog een aantal jaren bij Tooy Gym getraind en nadat ik in dienst trad bij de Koninklijke Marine bij SportsArt te Den Helder. In de tussenperiode voor de rubriek Mixfight on Tour een dertigtal sportscholen bezocht om daar verslag van te maken, zowel de grote namen als de kleinere scholen. 






Je bent een echte liefhebber van de sport en hou ook van de sport. Zonder namen te noemen kan je je eigen soms opwinden over lieden die de sport verzieken en ook over in de pen klimmen?

Ach, er zijn in de tussentijd veel nieuwe vloggers en bloggers erbij gekomen die veelal opnieuw het wiel willen uitvinden. Sommigen weten niet waar ze mee bezig zijn en ook op de gala's zijn er gewoon regels waar iedereen (dus ook fotograven en verslaggevers zich aan moeten houden). Met betrekking van opnieuw het wiel willen uitvinden wens ik ze veel succes. 



Hoe zie je de toekomst van het kickboksen/muaythai in Nederland?

Hoewel ikzelf een optimistisch persoon, ben ik inzake het kick- en thaiboksen in Nederland toch vrij pessimistisch. Zolang het een warboel is met een veelvoud van bondjes, niet gekwalificeerde trainers e.a. zal het hier niet veranderen. Ooit wel eens gekscherend de alpha aapjes op rotjes genoemd, maar momenteel is het wel de status quo hier. Zolang dat gecontinueerd word, en dat gebeurt aangezien er financiële belangen meespelen zal de situatie in Nederland niet veranderen. 






En de rol van mixfight in de toekomst voor de vechtsport wereld?

Denk dat Mixfight ook in de toekomst een nieuwswaarde moet blijven voor vechtsportliefhebbers, zoals ze dat al ruim 10 jaar zijn. Er is een nieuwe site waarop de frontpage centraal staat mbt het verspreiden van nieuws, die hopelijk aanspreekt bij de nieuwe generatie. Forumactiviteiten zijn veelal verplaatst naar Facebook, maar de behoefte om over vechtsport te spreken is er gewoon, daar moet Mixfight een centrale rol in blijven houden. Voor en door fans, nog altijd de # 1 website. 





REACTIES