next event
search
VRIJ NEDERLAND: INTERVIEW THOM HARINCKBron foto: Chakuriki Japan

VRIJ NEDERLAND: INTERVIEW THOM HARINCK

May 20, 2018 VRIJ NEDERLAND: INTERVIEW THOM HARINCK EN MARJA OLFERS

In VRIJ NEDERLAND verscheen deze week een uitgebreidt gesprek met Thom Harinck en zijn vrouw Marja Olfers over de randgebeurtenissen in de sportwereld in het algemeen en ook de vechtsportwereld.

Thom Harinck behoeft weinig introductie bij de vechtsportfans als een van de grondleggers van het Kickboksen in Nederland en een van de mannen achter de grote successen van het Nederlandse Kickboksen in de wereld. Zo was hij trainer van vele grote kampioenen over diverse decenia waaronder K-1 kampioenen Branco Cikatic en Peter Aerts.

Thom Harinck's (72) vrouw Marja Olfers (46) is hoogleraar sport en recht en VRIJ NEDERLAND sprak uitgebreidt met beide over de randgebeurtenissen in de sportwereld waaronder ook de vechtsportwereld.


Bij kickboksen heten het criminelen, in een Ajax-vipbox toeschouwers

Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers (46) doet onderzoek naar doping en matchfixing en treft in die wereld smerige praktijken aan. Dat haar man Thom Harinck (72), gepensioneerd vechtsporttrainer, veel contacten heeft, komt goed uit. ‘Sport biedt de onderwereld aanzien in de bovenwereld.


Op de passagiersstoel van een corrupte voetballer in Maleisië kronkelde ooit een dodelijke zwarte cobra. Zijn plan te wisselen van goksyndicaat werd niet geapprecieerd. Hij overleefde het, maar een andere Maleisische voetballer vond wel de dood. Die werd onder mysterieuze omstandigheden van de weg gedrukt door twee andere voertuigen en crashte tegen een boom. Hij wilde helemaal stoppen met de omkoperij. Dat was in de jaren negentig, toen mede dankzij de opkomst van internet het gokken op sport in Azië een enorme vlucht nam. Europa schrok pas jaren later wakker. In 2011 dreef het levenloze lichaam van de Zwitsers-Italiaanse prof Mario Bigoni in de Rijn bij Rheineck. Mogelijk had hij met de politie gesproken over gemanipuleerde duels in de Zwitserse tweede divisie. Zijn dood is nooit opgehelderd. De Duitse voetballer René Schnitzler van FC Sankt Pauli beweerde dat er in een gefikste tweededivisiewedstrijd enkele jaren daarvoor niks mis mocht gaan omdat hij anders aan een paal in de Elbe werd vastgebonden. Dat zou een forsgebouwde metgezel van de Nederlander Paul R. hem bij een afspraak hebben toegefluisterd. Schnitzler zou met enkele wedstrijden een ton hebben verdiend, totdat het een keer niet ging zoals de fiksers wilden. ‘Rooie Paul’ bekende in Duitsland betrokkenheid bij omkoping, maar ging vrijuit omdat de afspraken en betalingen in Nederland hadden plaatsgevonden. In 2008 werden in een appartement in het Engelse Newcastle de lichamen gevonden van Zhen Xing Yang en zijn vriendin Xi Zhou. Ze bleken beiden gemarteld, zijn keel was doorgesneden en haar hoofd meermaals ingeslagen. Ze ronselden Chinezen om vanuit plaatsen als Londen en York live verslag te doen van Britse voetbalwedstrijden voor de illegale gokmarkt. Omdat de beelden in Azië met vertraging werden uitgezonden, konden de gokkers dankzij die informatie live inzetten op bijvoorbeeld een benutte strafschop of toegekende gele kaart. Maar Yang was mogelijk gaan ‘zingen’ en met verraad teken je in Chinese maffiakringen nu eenmaal je eigen doodvonnis, liefst met afschrikkende werking. De dader kreeg 33 jaar cel, maar of er een misdaadsyndicaat achter de moorden zat en welke dan, werd niet achterhaald.

Schotwond in zijn bovenbeen

Zo zijn er velehuiveringwekkende verhalen in de wereld van wedstrijdmanipulatie. Praktijken waar de gemiddelde Nederlandse voetballiefhebber op de tribune van De Kuip of De Adelaarshorst tot voor kort amper over had gehoord.
Het Amsterdamse echtpaar Marjan Olfers en Thom Harinck ontdekte dat ook de lijntjes naar Nederland kort waren. Maar niet voordat ze met eigen ogen de impact van matchfixing zagen. Een Kroatische voetballer toonde hun een schotwond in zijn bovenbeen. ‘Ik ken zijn vader,’ vertelt Harinck. ‘Die had vroeger een hoge functie in het leger en beveiligde mij in 1993 toen ik Branko Cikatić trainde. Zijn zoon had talent, maar moest betalen om in het eerste te spelen en deed dat niet. Hebben ze hem door z’n been geschoten. Ze zeiden: het gaat er hier anders aan toe dan in Nederland. Het is gewoon pure maffia.’

Hier’ is Kroatië, waar het stel een vakantiehuis heeft. Harinck is er welhaast bekender dan in Nederland sinds hij ruim twintig jaar geleden de populaire Branko Cikatić trainde, de eerste wereldkampioen in de vechtsport K1.


Wie het gehele uitgebreide gesprek wil lezen met ook veel aandacht aan de vechtsportwereld kan dit doen op de onderstaande link van VRIJ NEDERLAND


https://www.vn.nl/marjan-olfers-en-thom-harinck-over-sport-en-misdaad/REACTIES

DE LAATSTE VIDEO'S

meer video's
Jones vs Cormier 3 Extended Promo | THE COMPLETE RIVALRY | “Hate Runs Deep”
 

Jones vs Cormier 3 Extended Promo | THE COMPLETE RIVALRY | “Hate Runs Deep”

Trailers en Promo's MMA 
Jon Jones and Daniel Cormier picked up where they left off with some epic trash talk, will we see Jones vs Cormier III in 2019? Take a look at this cool promo
16 January 2019 / door Kevin bekijk
Fight Night Brooklyn: TJ Dillashaw - I will be Known as the Belt Collector
 

Fight Night Brooklyn: TJ Dillashaw - I will be Known as the Belt Collector

MMA 
Bantamweight champion TJ Dillashaw looks to join the short list of fighters that have held two belts at the same time when he goes down in weight to face flyweight champion Henry Cejudo...
16 January 2019 / door Kevin bekijk
Fight Night Brooklyn: Henry Cejudo - I Will Take TJ's Soul
 

Fight Night Brooklyn: Henry Cejudo - I Will Take TJ's Soul

MMA 
Henry Cejudo has some strong words for TJ Dillashaw ahead of their showdown on Jan 19!
16 January 2019 / door Kevin bekijk
Bellator 214: Fedor vs. Bader
 

Bellator 214: Fedor vs. Bader

Trailers en Promo's MMA 
Fedor vs. Bader are headed to the Heavyweight World Grand Prix Finals. Don't miss the epic match up January 26th, on Paramount Network!
6 January 2019 / door Kevin bekijk
ONE Official Trailer | ONE Championship Begins 2019 With A Bang
 

ONE Official Trailer | ONE Championship Begins 2019 With A Bang

Trailers en Promo's MMA 
ONE Championship kicks off 2019 with another huge show, returning to Jakarta, Indonesia for ONE: ETERNAL GLORY! Expect fireworks in the main event when new ONE Strawweight World Champion...
3 January 2019 / door Kevin bekijk
UFC 232: Fight Motion
 

UFC 232: Fight Motion

HIGHLIGHT: MMA 
Take a slow motion trip back through some of the most exciting moments of UFC 232.
3 January 2019 / door Kevin bekijk