next event
search
Voormalig UFC Bantamweightkampioen TJ Dillashaw voor twee jaar geschorstBron foto: MMA Fighting

Voormalig UFC Bantamweightkampioen TJ Dillashaw voor twee jaar geschorst

Apr 10, 2019 TJ Dillashaw zal met terugwerkende kracht geschorst worden voor twee jaar. De voormalig UFC Bantamweightkampioen kan pas weer in actie komen in 2021.
Enkele weken geleden kwam het nieuws naar buiten dat TJ Dillashaw zijn UFC Bantamweighttitel vrijwillig afstond. Hij was op de hoogte gebracht van een positieve test door United States Anti-Doping Agency. Hij werd op dat moment geschorst voor één jaar door de New York State Athletic Commission, waarna hij nog zijn sanctie zou horen van de USADA. Dillashaw heeft zijn vonnis inmiddels binnen en zal tot 19 januari 2021 buitenspel staan.

Vrijwillig
Voormalig UFC Bantamweightkampioen deed per direct afstand van zijn titel, omdat hij naar eigen zeggen de divisie niet wilde ophouden. De MMA-wereld keek anders naar het goed bedoelde gebaar, vele zagen het namelijk als een schuldbekentenis.

''Aan al mijn fans, ik wil de eerste zijn die aan jullie laat weten dat USADA en NYSAC mij hebben geïnformeerd over een nadelige vondst in een test van mijn laatste gevecht,'' aldus Dillashaw. ''Woorden kunnen niet uitdrukken hoe teleurgesteld ik ben op dit moment, begrijp alstublieft dat ik met mijn team werk om te kijken waar het fout ging en hoe we dit zo snel mogelijk kunnen oplossen. Uit eerlijkheid en respect naar de rest van de divisie, heb ik  de UFC geïnformeerd dat ik vrijwillig afstand doe van de titel, terwijl we dit oplossen. Ik wil iedereen alvast bedanken voor de steun.''

Erytropoiëtine 
Inmiddels is ook bekend op welke stof Dillashaw positief testte. Het gaat om de stof Erytropoiëtine, oftewel EPO.  Epo is een hormoon dat de aanmaak van de rode bloedlichaampjes stimuleert. De rode bloedcellen zijn de zuurstoftransporteurs in het bloed. De aanmaak van erytropoiëtine stijgt als zich zuurstofgebrek voordoet. De stof kan niet voortkomen uit een besmet supplement, epo moet namelijk geïnjecteerd worden in het lichaam. Dillashaw heeft geen bezwaar gemaakt en gaat akkoord met de straf. 

De UFC Bantamweighttitel staat inmiddels alweer op het spel. UFC Flyweightkampioen Henry Cejudo zal met Marlon Moraes strijden om de vacante titel, op UFC 238. Het evenement staat gepland voor 8 juni en zal zich afspelen in de United Center, in Chicago.



REACTIES