next event
search
video: Gary Goodridge vecht tegen CTEBron foto:

video: Gary Goodridge vecht tegen CTE

Jan 11, 2016 Chronic Traumatic Encephalopathy is de Engelse medische termijn van CTE voluit. Het is een aandoening die voorkomt bij mensen die veel klappen hebben gehad op het hoofd en werd vaak omschreven als ‘punch-drunk’. De symptomen zijn dan ook dat het spraakgebrek achteruit gaat, het verliezen van je geheugen, agressie, in de war en ook depressie zijn veel voorkomende klachten.

Gary “Big Daddy” Goodridge is één van de pioniers in M.M.A. en vocht al zijn eerste UFC wedstrijd in 1996. Zijn stijl is het best te beschrijven als een echte straatvechter. Niet de meest technische vechter die er is maar een gevecht met Goodridge zal dan ook niet snel op een beslissing eindigen. Hij slaat iemand KO of hij wordt KO geslagen. Hij heeft werkelijk over de hele wereld gevochten en heeft voor de UFC, Pride en K-1 gevochten. Zo heeft hij ook tegen een hoop Nederlandse vechters gestaan zoals Gilbert Yvel, Valentijn Overeem, Alistair Overeem en Gegard Mousasi. De enige die hij wist te verslaan uit het lijstje was Valentijn Overeem, de overige drie vechters hadden maar 1 ronde nodig.

Hij is 49 jaar en merkt hij de negatieve effecten van het vechten. Hij heeft zoveel klappen moeten incasseren dat hij nu dagelijks aan de medicatie zit. Er zijn periodes geweest dat hij zelfmoord wilde plegen want hij is niet in staat om normaal meer te functioneren. Zijn geheugenverlies en gemoedtoestand is dusdanig aangetast dat het zijn leven dagelijks beïnvloed.

Het laat maar weer eens zien dat vechten als sport niet zonder risico’s is en dat het belangrijk is om zoiets niet te lang te blijven doen.



REACTIES