next event
search
Classic fights: 1984 Fanta Attapong VS Don Wilson (documentaire)Bron foto:

Classic fights: 1984 Fanta Attapong VS Don Wilson (documentaire)

Mar 12, 2018 Classic fights: 1984 Fanta Attapong VS Don Wilson (documentaire)

Op 5 september 1984 vond er in het Queen Elizabeth Stadion in Hong Kong een van de meest historische gevechten plaats tussen de Amerikaanse Kickboks kampioen Don Wilson en de Thaise MuayThai kampioen Fanta Petchmuangtrad. Een gevecht dat tot op de dag van vandaag controversieel is en omgeven met mythes.

Het was een clash tussen oost en west en tussen MuayThai en Kickboksen. Aan de ene kant stond de topvechter van Amerika in het WKA Kickboksen en Full Contact Karate op dat moment Don ‘The Dragon’ Wilson en aan de andere kant de kampioen van het Radjadamnern stadion in de zwaarste klasse Fanta ‘Attapong’ Petchmuangtrad.

Don Wilson was een van de beste kickboksers die Amerika heeft voortgebracht en heeft een record van 72-5-2,48KO. Hij boekte o.a. overwinningen op Dennis Alexio (de broer van Jean Claude van Damme in de film Kickbokser), Maurice Smith de latere UFC kampioen en versloeg de eerste K-1 kampioen Branco Cikatic op KO. Hij won vele wereldtitels in het kickboksen en Full Contact Karate bij organisaties als de WKA, PKA en ISKA. Don Wilson was ook een van de weinige Amerikanen die kon omgaan met lowkicks en stapte ook in Thailand in de ring. Helaas is de ontmoeting met Rob Kaman er niet van gekomen. Na zijn carrière had hij nog een aardige filmcarrière.

In december 1983 echter stapte Don Wilson in de ring tegen Samart Prasanmirt (niet te verwarren met Samart Payakarun) in het Lumpinee stadion van Bangkok. Don had hier voor al enkele Thais verslagen maar met Samart trof hij een van Thailands topvechters in de zwaarste klasse. Don Wilson verloor deze partij op punten en verklaarde later dat de Thais het complete arsenaal trucjes had losgelaten op hem om hem zo slecht mogelijk in de ring te krijgen. Don wou ook een rematch maar de Thais hielden dit af. In september 1984 kreeg hij de kans tegen een andere top Thai in Hong Kong.

Zijn tegenstander was de legendarische Thai Fanta ‘Attapong’ Petchmuangtrad. In die tijd kampioen van het Radjadamnern stadion. Fanta was een van de topvechters die regelmatig in het buitenland vocht en de vloer aanveegde met de meeste van zijn westerse tegenstanders. Zo versloeg hij Peter van Os, Muzaffer Yamali en won hij op KO van Andre Brilleman met een lowkick die volgens velen in het kruis landde.

In die tijd hadden de Thais enkele toppers die voor Thaise begrippen het zware gewicht van 70 kg wisten te halen. Payap, Samart, Somsong, Rakchart, krongsak maakte in die jaren net als Fanta naam in het westen en waren meestal oppermachtig en speelde met de westerse toppers. Fanta was dan ook bekend om zijn show in de ring door de clown uit de hangen en met zijn tegenstanders te spelen.

Op 5 september 1984 stonden beide kemphanen in de ring. Op aangepaste MuayThai regels. Zo waren er bv 7 ipv 5 ronden van 3 minuten. Ook was Don Wilson een kilo of 9 zwaarder (+/- 79 vs 70 kg). Na 7 ronden won Don Wilson de partij op punten maar door de loop der jaren bleef de partij omgeven door mythes. Mede daar er geen beelden in omloop waren. De partij zou een no contest zijn geworden, de uitslag als nog herzien etc etc.

 

Hier zijn echter de originele beelden in een documentaire en wordt de partij ook opnieuw gejureerd door Fred Royers, Peter Cunningham en Steve Shephard. Drie mede grootheden uit de ring uit de jaren 80.REACTIES

DE LAATSTE VIDEO'S

meer video's
Bellator 206: Quinton Jackson "I will keep going till the wheels fall off"
 

Bellator 206: Quinton Jackson "I will keep going till the wheels fall off"

MMA Event Coverage 
Bellator 206: Quinton Jackson "I will keep going till the wheels fall off"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Wanderlei Silva "The motivation I get from my fans"
 

Bellator 206: Wanderlei Silva "The motivation I get from my fans"

MMA 
Bellator 206: Wanderlei Silva "The motivation I get from my fans"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Rory Macdonald "My speed and agility could be a problem for Mousasi"
 

Bellator 206: Rory Macdonald "My speed and agility could be a problem for Mousasi"

MMA 
Bellator 206: Rory Macdonald "My speed and agility could be a problem for Mousasi"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Andrey Koreshkov "I think I can beat everyone"
 

Bellator 206: Andrey Koreshkov "I think I can beat everyone"

MMA 
Bellator 206: Andrey Koreshkov "I think I can beat everyone"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Douglas Lima "It' time to close out this trilogy"
 

Bellator 206: Douglas Lima "It' time to close out this trilogy"

MMA 
Bellator 206: Douglas Lima "It' time to close out this trilogy"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Gegard Mousasi "Rory doesn't present anything I haven't seen"
 

Bellator 206: Gegard Mousasi "Rory doesn't present anything I haven't seen"

MMA 
Bellator 206: Gegard Mousasi "Rory doesn't present anything I haven't seen"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk