next event
search
Nick Newel, professioneel MMA vechter met een amputatieBron foto:

Nick Newel, professioneel MMA vechter met een amputatie

Mar 13, 2018 Nick Newell is een Amerikaanse mixed martial arts vechter die werd geboren met een aangeboren amputatie van zijn linkerarm, de amputatie eindigt net onder zijn elleboog.

Newell heeft een zeer korte maar toch gespierde stomp waarmee hij al op jonge leeftijd geleerd heeft om dingen te kunnen pakken.

Newell werd geboren met deze beperking en heeft zich dus niet aan hoeven passen of dingen opnieuw moeten leren. Hij sloot zich op de middelbare school aan bij het worstelteam, hij dacht er na zijn eerste les al over na om er mee te stoppen omdat het een van de moeilijkste dingen was wat hij tot nu toe in zijn leven had gedaan. Zijn moeder stond het echter niet toe dat hij zou stoppen dus in plaats daarvan heeft hij er vanaf dat moment hard aan gewerkt. Newell heeft meer dan 300 overwinningen in het worstelen op zijn naam staan, zowel op de middelbare school als op de universiteit.

WWE worstelaar Curt Hawkins was op school zijn kamergenoot en ze keken samen naar The Ultimate Fighter, volgens Newell was het deze show die hem inspireerde om MMA te gaan trainen.

Voordat hij een professioneel MMA vechter werd kwam hij tot een amateurrecord van 5 overwinningen en 1 verlies partij. Hij beschrijft het begin van zijn MMA carrière als een strijd, niet omdat hij niet kon winnen, maar omdat andere vechters niet wilden vechten tegen iemand met een arm. De potentiële tegenstanders die gevechten tegen hem afgewezen voelden dat ze in een situatie terecht zouden komen waaien ze alleen maar konden verliezen. Het werd voor Newell een echte uitdaging om kwalitatief goede tegenstanders te vinden.

Xtreme Fighting Championships

In 2011 tekende Newell een multi-fight deal met Xtreme Fighting Championships. Hij maakte tijdens XFC 15: Tribute zijn debuut voor de organisatie. Het evenement werd 'Tribute' genoemd ter ere van Nick's vriend en mede XFC vechter Abi Mestre die tijdens een motorongeluk om het leven was gekomen.

Newell maakte tijdens XFC 15 zijn debuut waarin hij na 71 seconden Denis Hernandez op submission versloeg. Na dit gevecht werden video's van het gevecht op meerdere MMA websites werden geplaatst en werd het massaal gedeeld op Facebook en Twitter.Na zijn succesvol debuut vocht en won hij nog twee keer en mocht hij vervolgens tijdens XFC 21 voor de vrijgekomen XFC vechten tegen Bellator veteraan Eric Reynolds. Newell won het gevecht in de eerste ronde op submission en nam de XFC lichtgewicht titel mee naar huis.

Op 14 juni zou hij zijn XFC titel verdedigen tegen Scott Holtzman, maar Newell weigerde de partij en verklaarde dat hij alleen tegen voormalig UFC vechters wilde vechten. Newell werd hierna van zijn titel gestript.

World Series of Fighting

Op 28 mei 2013 tekende Newell opnieuw een multi-fight contract, dit keer bij de World Series of Fighting. WSOF president Ray Sefo liet Newell op 20 juni zijn debuut maken, hij vocht tijdens de World Series of Fighting 4 tegen Keon Caldwell. Hij won ook dit gevecht via een submission in de eerste ronde.In zijn tweede gevecht voor de WSOF vocht Newell op 7 december 2013 tijdens World Series of Fighting 7: Karakhanyan vs. Palmer tegen Sabah Fadai. Opnieuw won hij het gevecht via een submission in de eerste ronde.Newell daagde vervolgens Justin Gaethje uit voor de WSOF lichtgewicht titel en Newell verloor dit gevecht tijdens de World Series of Fighting 11 via knockout in de tweede ronde. Newell leed de eerste nederlaag van zijn professionele carrière.Op 13 februari 2015 tekende Newell een nieuw contract voor vier gevechten bij de World Series of Fighting. Na zijn eerste verlies stond Newell op 10 april 2015 weer op de matchmaking van World Series of Fighting 20. Hij stond tegenover Joe Condon en won het gevecht via een unanieme beslissing. Newell vocht op 17 oktober 2015 tijdens de World Series of Fighting 24 tegen Tom Marcellino, ook dit gevecht won hij op beslissing. Na dit gevecht besloot hij te stoppen met MMA en kondigde hij zijn afscheid aan.

Newell maakte vorig weekend op vrijdag 9 maart 2018 zijn comeback. Hij moest het tijdens het in de main event van LFA 35 in Houston opnemen tegen Sonny Luque. Newell won weer toen Luque in de eerste ronde af moest kloppen op een submission. In onderstaande video te zien vanaf 02:50Na deze overwinning sprak Newel zijn ambitie uit om voor de UFC te vechten.

"Ik ben een van de beste vechters ter wereld en ik hoor in de UFC."

Newell won veertien van zijn vijftien professionele gevechten, waarvan hij er negen voortijdig wist te beslissen. Zijn enige verlies was tegen de huidige nummer zes op de lichtgewicht ranglijst van de UFC, Justin Gaethje.


REACTIES

DE LAATSTE VIDEO'S

meer video's
Bellator 206: Quinton Jackson "I will keep going till the wheels fall off"
 

Bellator 206: Quinton Jackson "I will keep going till the wheels fall off"

MMA Event Coverage 
Bellator 206: Quinton Jackson "I will keep going till the wheels fall off"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Wanderlei Silva "The motivation I get from my fans"
 

Bellator 206: Wanderlei Silva "The motivation I get from my fans"

MMA 
Bellator 206: Wanderlei Silva "The motivation I get from my fans"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Rory Macdonald "My speed and agility could be a problem for Mousasi"
 

Bellator 206: Rory Macdonald "My speed and agility could be a problem for Mousasi"

MMA 
Bellator 206: Rory Macdonald "My speed and agility could be a problem for Mousasi"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Andrey Koreshkov "I think I can beat everyone"
 

Bellator 206: Andrey Koreshkov "I think I can beat everyone"

MMA 
Bellator 206: Andrey Koreshkov "I think I can beat everyone"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Douglas Lima "It' time to close out this trilogy"
 

Bellator 206: Douglas Lima "It' time to close out this trilogy"

MMA 
Bellator 206: Douglas Lima "It' time to close out this trilogy"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Gegard Mousasi "Rory doesn't present anything I haven't seen"
 

Bellator 206: Gegard Mousasi "Rory doesn't present anything I haven't seen"

MMA 
Bellator 206: Gegard Mousasi "Rory doesn't present anything I haven't seen"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk