next event
search
Christian Baya: “Het wordt een beukpartij”Bron foto: ODC

Christian Baya: “Het wordt een beukpartij”

Aug 22, 2018 Zaterdag 29 september staat Christian Baya tegenover Tyjani Beztati in de Johan Cruijff Arena tijdens GLORY 59. Wij spraken hem over zijn afgelopen partijen en de aankomende…


De kickbokser die van junkfood houdt en met McDonalds nog in zijn buik onverwachts moest voorbereiden op zijn GLORY-debuut. Christian “Bad News” Baya heeft zijn bijnaam dan ook te danken aan deze partij. 

Je hebt best wel een lange training achter de rug
Vandaag wel ja. Ik ben om 5 uur begonnen en paar minuten over 8 klaar. Dus 3 uurtjes.
Is dat dagelijks zo?
Nee, ik heb twee keer in de week krachttraining van 5 tot 6, om 6 uur start ik dan met padsen tot 7 uur en dan vanaf 7 uur kickboksen. De andere dagen train ik in de ochtend ook nog, dan geeft Mike les van 9 tot 10 en van 10 tot 11 is de les optioneel. Dan kijk ik of mijn lichaam nog wilt. In de avond ga je weer aan de bak.

Ik zie dat je nu best gezond eet, een fruit salade, na je wedstrijd ga je weer aan de junkfood?
Zeker! Sowieso! Standaard.
Vol van de junkfood moest jij je onverwachts voorbereiden op je GLORY debuut. Ook nog gewonnen, had je dit verwacht?
Ik had niet echt wat te verliezen, ik dacht gewoon ik ga ervoor, schijt. Wat gebeurd, gebeurd, mocht ik verliezen dan het zij zo. Ik was niet eens voorbereid, ik hoorde het echt een paar dagen van tevoren. 
Wat dacht je toen je won?
Ik voelde me geweldig! Ik dacht echt dit is een droom, maak me wakker. Of eigenlijk maak me niet wakker! 


Bron foto: ODC

Hoe was het om in de finale tegen je trainingsmaatje Massaro Glunder te staan tijdens GLORY 42 in Parijs?
Dat was echt heel apart. Tijdens die staredown konden we niet boos naar elkaar blijven kijken, we gingen gewoon lachen. Het was heel apart. Het is niet te beschrijven. We zeiden wel tegen elkaar: mochten we tegenover elkaar komen te staan in de finale dan gaan we er gewoon 100% voor. Dat probeerde we ook maar omdat we elke dag met elkaar trainen kennen we elkaar door en door. Dus als hij iets wilt doen, dan weet ik het al. Dat geldt ook andersom. Daarom kwamen we allebei niet echt uit vind ik. Mensen dachten ook dat we niet alles gaven, maar dat was niet het geval. Je zag elkaar gewoon aankomen en wist dan wat je moest doen.
En toen had je gewonnen
Ja, hij was hartstikke blij voor me. Mocht hij gewonnen hebben dan zou ik ook hartstikke blij zijn voor hem. 

Je winstreak van 4 gevechten werd onderbroken met het verlies van Sittichai Sitsongpeenong. Wat heb je geleerd van dat gevecht?
Dat ik minder aan mijzelf moet twijfelen en niet aan mijn tegenstander zijn status moet denken. Dat speelde toch wel mee. Ik had iets te veel respect. Dat kwam door zijn ervaring en dat hij toch de kampioen is. Ik was toch wat onder de indruk van zijn trappen. Ik heb nu geleerd om de knop op 0 te zetten en gewoon te gaan. 

Je vorige gevecht heb je verloren door een split decision, was je het daarmee eens?
Nee, totaal niet. Ik vond het echt bullshit. De statistieken lieten ook zien dat ik meer punten had gemaakt en alles. Ik domineerde drie rondes lang, ik had hem drie rondes lang in zijn achteruit, ik had meer punten, dus ik snap niet waarom hij die winst heeft gekregen. Ik vond het echt belachelijk. Maar ik heb nu wel zoiets van je moet het niet over laten aan de juryleden. Altijd voor de KO gaan. 
Nu moet je dus nog een tandje erbij zetten. Zit dat erin?
Ja dat had zeker wel gekund.
Waarom deed je dat niet direct? 
Ik weet het niet. Ik had niet het gevoel van ik ben aan de verliezende hand. Voor mij ging het echt superlekker. Ik was op geen enkele moment in gevaar. Alleen in de laatste ronde raakte hij mij met z’n knie op mijn hoofd. Maar ik was heel snel hersteld en ik vocht gewoon terug terwijl ik aangeslagen was. 


Bron foto: ODC

Wat is je favoriete partij?
Mijn GLORY debuut. Dat is mijn favoriete partij omdat niemand had gedacht dat ik zou winnen van een top 5 vechter en omdat ik echt last minute inviel. 

Nu sta je 29 september tijdens GLORY 59 in de Johan Cruijff Arena tegenover Tyjani Beztati. Jullie kennen elkaar al. Ben je blij met je tegenstander?
Eigenlijk maakt het mij niet zoveel uit wie er tegenover mij staat. Ik wil het liefst tegen iedereen staan die echt in de top staat van mijn divisie. Ik vind dat hij daar zeker bij hoort. Hem verslaan, dat is een mooie naam op mijn cv. 

Wat kunnen we verwachten?
Dit is een partij waar heel veel mensen naar uit kijken. Waar heel veel mensen al heel lang naar vragen: “Wanneer ga je tegen Tyjani?” “Je moet tegen Tyjani.” Nu is het eindelijk zover en ik ga echt knallen. Ik ben hard aan de bak met het trainen, dat zal er wel uit komen tijdens de partij zelf. Het wordt een beukpartij.

Who’s next?
De kampioen. Ik vind dat ik niet veel tijd meer heb om te verspillen. Ik wil het liefst zo snel mogelijk die titel op mijn naam hebben.REACTIES

DE LAATSTE VIDEO'S

meer video's
Bellator 206: Quinton Jackson "I will keep going till the wheels fall off"
 

Bellator 206: Quinton Jackson "I will keep going till the wheels fall off"

MMA Event Coverage 
Bellator 206: Quinton Jackson "I will keep going till the wheels fall off"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Wanderlei Silva "The motivation I get from my fans"
 

Bellator 206: Wanderlei Silva "The motivation I get from my fans"

MMA 
Bellator 206: Wanderlei Silva "The motivation I get from my fans"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Rory Macdonald "My speed and agility could be a problem for Mousasi"
 

Bellator 206: Rory Macdonald "My speed and agility could be a problem for Mousasi"

MMA 
Bellator 206: Rory Macdonald "My speed and agility could be a problem for Mousasi"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Andrey Koreshkov "I think I can beat everyone"
 

Bellator 206: Andrey Koreshkov "I think I can beat everyone"

MMA 
Bellator 206: Andrey Koreshkov "I think I can beat everyone"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Douglas Lima "It' time to close out this trilogy"
 

Bellator 206: Douglas Lima "It' time to close out this trilogy"

MMA 
Bellator 206: Douglas Lima "It' time to close out this trilogy"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk
Bellator 206: Gegard Mousasi "Rory doesn't present anything I haven't seen"
 

Bellator 206: Gegard Mousasi "Rory doesn't present anything I haven't seen"

MMA 
Bellator 206: Gegard Mousasi "Rory doesn't present anything I haven't seen"
28 September 2018 / door Joshua Dufort bekijk