next event
search
JANTJE O. Het veelbewogen leven van vechtsportlegende Jan OosterbaanBron foto: Youtube

JANTJE O. Het veelbewogen leven van vechtsportlegende Jan Oosterbaan

Mar 1, 2018 Een criminele vechtsportbiografie met een voorwoord door Peter R. de Vries

Een rauwe en eerlijke biografie over het veelbewogen leven van vechtsportlegende Jan Oosterbaan. Een Rotterdamse straatjongen die zich vanuit de haven omhoog vecht en furore maakt met kickboksen, maar ook als portier en ‘troubleshooter’ in het Rotterdamse nachtleven en de onderwereld. Zijn loopbaan wordt meerdere malen onderbroken door celstraffen wegens gewapende overvallen. Vanuit de bajes slaagt hij er in een spectaculaire comeback te maken in de ring en schopt het zelfs tot wereldkampioen zwaargewicht bij de veteranen. Een keerpunt in zijn leven komt als hij door justitie wordt verdacht van de organisatie van de professionele liquidatie van een berucht onderwereldfiguur, John Smit. Rotterdamse Jantje zou een bende zware Joegoslavische criminelen aansturen, die een professioneel ‘moord-uitzendbureau’ draaien. Naar goede onderwereldtraditie houdt Jan zijn mond dicht bij Justitie en pakt een jarenlange gevangenisstraf. Maar de ware toedracht, inclusief opdrachtgever, is altijd een raadsel gebleven. Tot nu toe … want in dit boek geeft  hij voor het eerst opheldering over de achtergronden van deze cold case.

Gedetailleerde reconstructies van een op het laatste nippertje verijdelde huurmoord én een geslaagde professionele liquidatie laten een onuitwisbare indruk achter. En geven de lezer een ijzingwekkend inzicht in de gesloten wereld van een generatie Joego-gangsters die geen enkele waarde hecht aan een mensenleven – noch aan loyaliteit.

Tijdens zijn werk in de illegale gokwereld en als incasseerder van dubieuze schulden, maar ook tijdens zijn detenties komt hij in contact met grote jongens uit de onderwereld. Zoals Jan Boelaard, Geurt Roos, de Haagse Godfather ‘Dikke Piet’ S., en vele anderen. Met Cor van Hout raakt hij nauw bevriend tijdens een langdurige detentie, als Cor zijn straf voor de roemruchte Heineken-ontvoering uitzit en Jan net onvrijwillig zijn televisiedebuut heeft gemaakt in Opsporing Verzocht.

 

Daarnaast biedt ‘Jantje O.’ een fascinerende kijk in een kleurrijk leven; opgroeien op de harde straten van Rotterdam Zuid, reconstructies van gewapende overvallen, een inzicht in het illegale gokmilieu en de incasso-industrie van de befaamde ‘Bureau’s binnen zonder kloppen’. En natuurlijk ook in het milieu van de vechtsport, het leven in de bajes, de harde wereld van de 1% motorclubs. De charismatische, goed gebekte Rotterdammer klimt namelijk in recordtijd op naar een nationale toppositie binnen Satudarah MC. Maar bedenkt zich, levert in een vol clubhuis in zijn eentje zijn vestje in en stapt – als één van de zeer weinigen – ongestraft weer uit de roemruchte motorclub.

Opmerkelijk gedeelte in het boek: wat doet het met een gezin als een vader jarenlang achter de tralies zit – plus: hoe een moeder dan zelfs voor haar eigen leven en dat van haar kinderen moet vrezen vanwege represailles uit de onderwereld.

 

Jan Oosterbaan heeft wereldwijd een ongeëvenaarde staat van diens in de wereld van kickboksen. Een bikkelharde vechter, met een genadeloze KO in zijn handen. Hij behaalt in 63 wedstrijden Nederlandse en internationale  titels en in de veteranenklasse zelfs de Europese én wereldtitel in het zwaargewicht. Inmiddels runt Jan een van de grootste kickboksscholen van Nederland en is daarnaast oprichter van Harley Davidson Club Goodfellas, met zo’n 450 leden.

 

Misdaadjournalist Koen Scharrenberg schreef o.a. voor Elsevier en Panorama. Eerder verschenen zijn boeken Down for the count over de wereld van de vechtsport en Georganiseerde misdaad in de Lage Landen, deel 1 en 2. Zelf heeft Scharrenberg ook een verdienstelijke carrière in de vechtsport. Hij acteert jarenlang aan de wereldtop van het bikkelharde full contact karate en maakt onder andere naam door 24 honkbalknuppels in één minuut door te schoppen – met zijn onbeschermde scheenbeen. Al in de jaren ’80 leert Scharrenberg Jan Oosterbaan kennen, ze trainen samen en hij maakt Jan jarenlang mee in de vechtsportwereld; zijn ups en zijn downs, ongelooflijke gevechten, overwinningen en nederlagen. Eerst als sportman, later in de ‘gewone’ wereld als journalist, waarin hij al zijn rechtzaken volgt en na zijn detenties, bij zijn comebacks in de ring.

Voor het boek sprak hij maandenlang met Jan zelf én met tientallen mensen uit Oosterbaans omgeving, maar kreeg ook toegang tot strafdossiers en databanken en verzamelde verklaringen van (voormalige) criminelen, zowel uit Nederlandse als Joegoslavische onderwereld.
REACTIES

DE LAATSTE VIDEO'S

meer video's
Jones vs Cormier 3 Extended Promo | THE COMPLETE RIVALRY | “Hate Runs Deep”
 

Jones vs Cormier 3 Extended Promo | THE COMPLETE RIVALRY | “Hate Runs Deep”

Trailers en Promo's MMA 
Jon Jones and Daniel Cormier picked up where they left off with some epic trash talk, will we see Jones vs Cormier III in 2019? Take a look at this cool promo
16 January 2019 / door Kevin bekijk
Fight Night Brooklyn: TJ Dillashaw - I will be Known as the Belt Collector
 

Fight Night Brooklyn: TJ Dillashaw - I will be Known as the Belt Collector

MMA 
Bantamweight champion TJ Dillashaw looks to join the short list of fighters that have held two belts at the same time when he goes down in weight to face flyweight champion Henry Cejudo...
16 January 2019 / door Kevin bekijk
Fight Night Brooklyn: Henry Cejudo - I Will Take TJ's Soul
 

Fight Night Brooklyn: Henry Cejudo - I Will Take TJ's Soul

MMA 
Henry Cejudo has some strong words for TJ Dillashaw ahead of their showdown on Jan 19!
16 January 2019 / door Kevin bekijk
Bellator 214: Fedor vs. Bader
 

Bellator 214: Fedor vs. Bader

Trailers en Promo's MMA 
Fedor vs. Bader are headed to the Heavyweight World Grand Prix Finals. Don't miss the epic match up January 26th, on Paramount Network!
6 January 2019 / door Kevin bekijk
ONE Official Trailer | ONE Championship Begins 2019 With A Bang
 

ONE Official Trailer | ONE Championship Begins 2019 With A Bang

Trailers en Promo's MMA 
ONE Championship kicks off 2019 with another huge show, returning to Jakarta, Indonesia for ONE: ETERNAL GLORY! Expect fireworks in the main event when new ONE Strawweight World Champion...
3 January 2019 / door Kevin bekijk
UFC 232: Fight Motion
 

UFC 232: Fight Motion

HIGHLIGHT: MMA 
Take a slow motion trip back through some of the most exciting moments of UFC 232.
3 January 2019 / door Kevin bekijk